Camperbouw

Veel mensen hebben de wens om zelf nog eens een camper te bouwen echter vaak weet men vooraf niet wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een camper.
Camperbouw.

Een bestelwagen kan omgebouwd worden tot een buscamper. Voordat een bestelbus tot buscamper gebouwd wordt dient het merk en type bus bepaald te worden welk omgebouwd gaat worden. Ook is het verstandig om hiervoor een bouwplan en een kostenraming op te stellen om verrassingen te voorkomen. Tevens dient bepaald te worden met hoeveel personen de buscamper moet gaan vervoeren, dit om te bepalen hoeveel personen er op het kenteken van de camper moeten komen. Naast het bouwen van de buscamper dient deze ook geschikt te zijn voor het keuren door het RDW en de belastingdienst om deze van de juiste papieren te voorzien.

Als u besluit om een buscamper zelf te bouwen ga dan ook eens op zoek naar materialen. Niet voor elke bestelbus zijn de geschikte materialen te koop. Door te oriënteren en te informeren komt u tot een geschikte bestelbus met een goed plan en kunt u ongewenste verrassingen voorkomen. De inrichting van een buscamper dient te voldoen aan de inrichtingseisen van het RDW voor voertuigen. Dit zijn o.a. de onderstaande eisen:

• In het voertuig moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel zijn weg te halen.
• Er moet een bed aanwezig zijn. Dit bed kunt u eventueel maken met behulp van de zitplaatsen.
• Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
• Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
• Deze voorzieningen moeten vast in de woonafdeling zijn bevestigd.Afwijkende hoogte

Om aan de inrichtingseisen te kunnen voldoen kan het zijn dat de bestelbus voorzien dient te worden van een verhoogd dak. Dit verhoogde dak kan een hefdak of een vast dak zijn. Dit is afhankelijk van de wens van de klant. Wanneer een verhoogd dak wordt toegepast, dient dit tot ten minste 170cm over een lengte van ten minste 100cm en een breedte van ten minste 90cm verhoogd te worden. Dit geldt alleen als de buscamper ook aan alle andere inrichtingseisen voldoet zoals aangegeven op de site van de belastingdienst. Indien een buscamper aan de binnenzijde van wand-, vloer- en plafondbekleding wordt voorzien, geldt voor de genoemde maatvoering de binnenzijde van de bekleding.
Samengevat dient een buscamper aan de onderstaande eisen te voldoen:
• Bij gesloten dak dient de binnenruimte minimaal (HxLxB) 130x200x90cm te zijn.
• Bij geopend dak dient de binnenruimte minimaal (HxLxB) 170x200x90cm te zijn..

Een camper kan op diverse manieren ingedeeld worden afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Echter om deze goedgekeurd te krijgen door het RDW dient de camper te voldoen aan de gestelde eisen van het RDW. De hieronder aangegeven indeling van een camper is de meest gebruikte indeling waarbij gebruikt gemaakt wordt van:
● Draaibare stoelen in de cabine
● Een keukenblok aan de linkerzijde van de auto. Dit mede omdat de schuifdeur aan de rechterzijde zit. Het keukenblok is voorzien van een spoelbak, een kookplaat en een koelkast. Een koelkast is geen verplichting echter bijzonder handig bij te hebben.
● Een (demontabele) tafel in het midden, bevestigd aan het keukenblok
● Een slaapbank. Deze is zowel bank als om te bouwen tot bed
● Achterzijde: hier kan een deel van de slaapbank gebruikt worden als bergruimte
● Achterzijde links, hier zijn nog kasten aangebracht met hierin de gasfles.

Een camper kan op diverse manieren ingericht worden echter men is verplicht zich te houden aan de voorschriften van de belanstingdienst om de bestelbus om te kunnen keuren naar een buscamper. Voor meer informatie m.b.t. de inrichitngseisen verwijzen wij u naar de site van de
belastingdienst


Meer informatie

Indien u meer informatie wilt over het (laten) bouwen van een buscamper, neem dan gerust contact met ons op.
Contact via mail:

info@heran.info
Waar kunt u ons vinden:

Heran Camperbouw
Hermelijn 13
5455 HC Wilbertoord
Telefonisch contact:

● 06-2205 0374